31. maj 2022.

GOSTOVANJE HNK SA
PREDSTAVOM U AGONIJI

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

U subotu 4. juna na sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta biće izvedena predstava U agoniji Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Ovo je uzvratno gostovanje HNK tačno dve nedelje posle zapaženog izvođenja predstave Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića u Zagrebu.

Adaptaciju teksta Miroslava Krleže i dramaturgiju potpisuje Vid Adam Hribar, scenograf je Dalibor Martinis, kostimografkinja Ana Savić Gecan a kompozitor Mitja Vrhovnik Smrekar. Drama Miroslava Krleže U agoniji druga je iz ciklusa Glembajevi, uz Gospodu Glembajeve i Ledu. Radnja je smeštena u 1922. godinu, a glavni lik je Laura, nekadašnja plemkinja čiji je nekada bogati i uticajni muž osiromašio sa propašću Austrougarske i uspostavom Kraljevine SHS pa se odaje preljubi, piću i kocki zbog čega Laura pokušava da preživi radeći kao krojačica i pronalazi utehu u vlastitom ljubavniku. U drami koju danas mnogi smatraju najboljom i najpopularnijom od svih Krležinih drama, igraju Krešimir Mikić, Nina Violić, Livio Badurina, Iva Mihalić, Marin Klišmanić i Ivan Colarić (muzičar).

Saradnja između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba uspostavljena je 2015. godine, posle skoro tri decenije, a poslednja predstava ovog teatra odigrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je Kralj Lir Vilijama Šekspira u režiji Januša Kice u oktobru 2018. godine.