21. октобар 2019.

ОДРЖАНА ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УТЕ У ЈДП

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Фото: Јово Марјановић
Подели:

Генерална скупштина Уније театара Европе (УТЕ) одржана је током викенда у Југословенском драмском позоришту. Ово је најзначајнија театарска организација у Европи чији чланови су најважнија европска позоришта као што су „Пиколо” театар из Милана, „Театро ди Рома“ из Рима, Национални театри из из Атине и Солуна, Театар „Мали“ из Москве, „Фолкстеатар“ из Беча, „Шаушпил“ из Келна… ЈДП је чланица мреже најзначајнијих позоришних кућа Европе од 2006. године и једино је позориште из региона у овој организацији а занимљиво је да су свега четири позоришта из земаља које нису у Европској унији чланови УТЕ, два из Русије, једно из Израела и једно из Србије (ЈДП). Уметнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин Стојановић члан је управног одбора Уније.

На скупштини су театри, чланови УТЕ, представили своје активности у наредном периоду а посебан акценат је стављен на предстојећи театарски фестивал Уније који се одржава у Клужу (Румунија) од 19. до 30. новембра. На овом фестивалу ће учестововати сва позоришта, чланови Уније, а ЈДП ће представљати Лоренцачо Алфреда де Мисеа у режији Бориса Лијешевића.

Југословенско драмско позориште било је домаћин конференције УТЕ и 2012. године када је главна тема био велики европски пројекат “Пали анђео историје” којим су театри, чланови Уније широм Европе, обележили годишњицу почетка Првог светског рата.