21. oktobar 2019.

ODRŽANA GENERALNA SKUPŠTINA UTE U JDP

PROČITAJTE VIŠE
Foto: Jovo Marjanović
Podeli:

Generalna skupština Unije teatara Evrope (UTE) održana je tokom vikenda u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ovo je najznačajnija teatarska organizacija u Evropi čiji članovi su najvažnija evropska pozorišta kao što su „Pikolo” teatar iz Milana, „Teatro di Roma“ iz Rima, Nacionalni teatri iz iz Atine i Soluna, Teatar „Mali“ iz Moskve, „Folksteatar“ iz Beča, „Šaušpil“ iz Kelna… JDP je članica mreže najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope od 2006. godine i jedino je pozorište iz regiona u ovoj organizaciji a zanimljivo je da su svega četiri pozorišta iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji članovi UTE, dva iz Rusije, jedno iz Izraela i jedno iz Srbije (JDP). Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović član je upravnog odbora Unije.

Na skupštini su teatri, članovi UTE, predstavili svoje aktivnosti u narednom periodu a poseban akcenat je stavljen na predstojeći teatarski festival Unije koji se održava u Klužu (Rumunija) od 19. do 30. novembra. Na ovom festivalu će učestovovati sva pozorišta, članovi Unije, a JDP će predstavljati Lorencačo Alfreda de Misea u režiji Borisa Liješevića.

Jugoslovensko dramsko pozorište bilo je domaćin konferencije UTE i 2012. godine kada je glavna tema bio veliki evropski projekat “Pali anđeo istorije” kojim su teatri, članovi Unije širom Evrope, obeležili godišnjicu početka Prvog svetskog rata.