02. мај 2023.

ОДРЖАНА СКУПШТИНА УТЕ У СОЛУНУ

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ
Подели:

Током викенда је у Солуну одржана Скупштина Уније театара Европе (УТЕ). У суботу, 29. априла одржан је састанак борда чији је члан и директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић а у недељу 30. априла на Скупштини су се окупили директори и уметнички директори најзначајнијих европских театара из Италије, Пољске, Португала, Израела, Мађарске, Луксембурга, Румуније, Бугарске… Овога пута, домаћин Скупштине био је Национални театар Северне Грчке из Солуна.

После успешне сарадње чланица Уније у пројекту „Катастрофа“ у плану су нове сарадње и копродукције. У новембру се очекује нови фестивал у организацији Уније театара Европе у Темишвару који је овогодишња Европска престоница културе. После гласања представника УТЕ, у чланство је примљено Словенско народно гледалишче Драма из Љубљане.

Током боравка у Солуну, директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић договорила је размену представа са Националним театром Северне Грчке из Солуна, гостовање у Националном театру Луксембурга до краја ове године, као и размену представа са Националним театром из Порта (Португал) која је планирана за 2024. годину. Директорка ЈДП-а се срела и са представницима „Димитриа“ фестивала из Солуна који су у овогодишњу селекцију уврстили представу Тит Андроник. Фестивал који организује Директорат за културу града Солуна одржава се у октобру.