02. maj 2023.

ODRŽANA SKUPŠTINA UTE U SOLUNU

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Tokom vikenda je u Solunu održana Skupština Unije teatara Evrope (UTE). U subotu, 29. aprila održan je sastanak borda čiji je član i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović a u nedelju 30. aprila na Skupštini su se okupili direktori i umetnički direktori najznačajnijih evropskih teatara iz Italije, Poljske, Portugala, Izraela, Mađarske, Luksemburga, Rumunije, Bugarske… Ovoga puta, domaćin Skupštine bio je Nacionalni teatar Severne Grčke iz Soluna.

Posle uspešne saradnje članica Unije u projektu „Katastrofa“ u planu su nove saradnje i koprodukcije. U novembru se očekuje novi festival u organizaciji Unije teatara Evrope u Temišvaru koji je ovogodišnja Evropska prestonica kulture. Posle glasanja predstavnika UTE, u članstvo je primljeno Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane.

Tokom boravka u Solunu, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović dogovorila je razmenu predstava sa Nacionalnim teatrom Severne Grčke iz Soluna, gostovanje u Nacionalnom teatru Luksemburga do kraja ove godine, kao i razmenu predstava sa Nacionalnim teatrom iz Porta (Portugal) koja je planirana za 2024. godinu. Direktorka JDP-a se srela i sa predstavnicima „Dimitria“ festivala iz Soluna koji su u ovogodišnju selekciju uvrstili predstavu Tit Andronik. Festival koji organizuje Direktorat za kulturu grada Soluna održava se u oktobru.