Ултима вез, Брисел, Белгија, 54/55. Битеф

Трагови

Режија и кореографија: Вим Вандекејбус

Трајање представе 1ч 40' без паузе

На свечаном отварању 54/55. Битефа биће изведена представа „Трагови“, нови пројекат једног од водећих европских и светских кореографа, Вима Вандекејбуса, у извођењу његове компаније Ултима вез из Брисела. Ова кореографија је врло енергична, духовита и узбудљива, има елементе говорног театра и заснива се на изоштреном драматуршком луку, али који није нимало илустративан. Он почиње од сцена нарушавања природне равнотеже, с једним убиством и пробијањем аутопута кроз шуму, а завршава се комичном, али претећом сценом у облику „освете природе“, с три медведа у главним улогама.

О представи

У представи Трагови, Вим Вандекејбус прати трагове које је оставио за собом. Он се осврће ка интуицијама од којих је и кренуло његово трагање: ка драми импулса и инстинкта; ка игри енергија и интензитета. У очаравајућој природи Румуније, у последњим прашумама Европе, Вандекејбус креће у потрагу за траговима старијим од човека и његових сећања. За „унутарњом причом“, за причом која се одвија пре и мимо језика, те може бити испричана искључиво путем плеса и музике.
То је потрага за траговима природе које је тело заборавило или потиснуло. У којој мери природа још увек живи у човеку? У којој мери има животиње у човеку? Шта бива када се нађемо изложени ризику или опасности, када морамо да донесемо интуитивну одлуку да бисмо преживели?

О аутору

ВИМ ВАНДЕKЕЈБУС (1963) је кореограф, плесач, филмски стваралац и фотограф. Средином осамдесетих основао је своју плесну компанију Ултима вез. Изузетан уметнички деби је остварио првом представом, What the body does not remember (1986), која је освојила награду „Bessie“, која се додељује за иновативно стваралаштво.

Његов рад се превасходно фокусира на непомирљиве конфликте између тела и ума, осећања и интелекта, мушкарца и жене, природе и културе, човека и животиње, групе и појединца, илузије и стварности. Вандекејбусов рад карактерише готово опсесивно понављање једног проблема: на који се начин човек понаша у екстремним ситуацијама. Оно што му је, у том контексту, нарочито битно, јесте оно што назива „тренутком катастрофе“ – што га, колико год иронично деловало, не спречава да у свој рад уводи хумор, разиграност, па чак и неку шаљиву лакоћу.

Његове представе представљају прелаз са тензија које владају међу телима на чисто физичком нивоу ка комплекснијим тензијама какве су оне које постоје између група и појединаца. Поставио је трагедије Јана Декорта и Еурипида, али и остварио сарадњу са савременим ауторима попут Барта Меулемана, Петера Верхелста и Пиетера де Бујсера. Његови скорашњи радови, какви су Mockumentary of a Contemporary Saviour и TrapTown, откривају његову дубоку узнемиреност тренутном политичком ситуацијом на глобалном нивоу.

Извод из критика

„Трагови ни у ком случају нису само кореографија: то је истраживање дубина људске природе, испричано путем живахних тела и спектакуларних сценских ефеката.“

Маријевитора Венерузо, teatro.it

„Чини се да је Вандекејбусу позлило од штете коју наносимо природи, а тиме и сами себи. Будући да је сада у антропоцену све хуманизовано, ова нова људска природа делује знатно окрутније и суровије него права.“

Питер Т’Јонк, pzazz.theater

„Перформери изводе те прималне сцене комбинацијом физичког позоришта и савременог плеса. Језик који Вандекејбус ствара висцералан је, захтеван, а повремено и хаотичан. Иако плесачи јуре по сцени, бацају једни друге и скачу од партнера до партнера, Вандекејбусов приступ испуњава простор притом га не оптерећујући.“

Луиза Луис, Бритиш тиетер гајд

Kреирали и изводе:

Мултимедија

Фотографија: Danny Willems, Wim Vandekeybus
Фотографија: Danny Willems, Wim Vandekeybus
Фотографија: Danny Willems, Wim Vandekeybus