05. maj 2020.

OTELO premijerno onlajn na JDPtv 07. maja u 21h

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:
h

JDPtv u četvrtak 7. maja u 21č premijerno emituje snimak predstave Otelo Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića youtube kanalu i sajtu jdp.rs. Reprize su u petak 8. i subotu 9. maja u 21č i u nedelju 10. maja u 18č i 21č.

VILIJAM ŠEKSPIR
OTELO
REŽIJA: MILOŠ LOLIĆ

Trajanje: 1č 50’

Otelo je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Otela i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga – obojicom na vrhuncu i u punom sjaju svog glumačkog umeća – i u režiji Miloša Lolića, jednog od najuspešnijih i najuzbudljivijih reditelja mlađe srednje generacije.

Svoju prvu predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Drugu stranu Dejana Dukovskog, Lolić je postavio 2006. godine na sceni Teatra „Bojan Stupica“. Dve godine kasnije, na istoj pozornici režirao je Sanjare Roberta Muzila, pobedničku predstavu 43. Bitefa. Posle tri sezone koje je proveo režirajući u Austriji, Sloveniji i Nemačkoj, velikih uspeha i nagrada na festivalima kao što su Borštnikovo srečanje 2011, Bayerische Theatertage 2012 i 46. Bitef, kao i glavne austrijske pozorišne nagrade „Nestroy“ za najboljeg mladog reditelja u 2012, Lolićev povratak sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta istovremeno je bio i njegov prvi susret s najvećim dramskim piscem svih vremena.

Na Festivalu mediteranskog teatra u Tivtu predstava Otelo osvojila je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje (Vojin Ćetković), glumačku bravuru (Nikola Đuričko) i Specijalnu nagradu za umetničko dostignuće (LJiljana Mrkić Popović za scenski govor). Lolićev Otelo je učestvovao i na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci i Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Predstava u kojoj igraju Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Milena Živanović, Branislav Lečić, Radovan Vujović, Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, LJiljana Međeši, Goran Daničić, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo/Lazar Đukić, Dejan Dedić i Ivan Pantović premijerno je izvedena na sceni „LJuba Tadić” 23. decembra 2012.

Predstavu emitujemo zahvaljujući ljubaznosti RTS-a koji je vlasnik prava.