26. mart 2021.

PORUKA ZA SVETSKI DAN POZORIŠTA 2021.

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već 59 godina, 27. mart se širom sveta obeležava kao Svetski dan pozorišta.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Кivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta. Za datum je odabran dan otvaranja Teatra nacija u Parizu (1962), 27. mart. Od tada, ovaj datum se obeležava na različite načine. Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima. Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Кokto 1962. godine.

Ove godine poruka dolazi od proslavljene britanske pozorišne, filmske i televizijske glimice Helen Miren.

„Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Nihova mašta se već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu…

Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti ponovo će procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!“

 Helen Miren