16. april 2020.

Predstava ŠVABICA večeras u 21h na JDPtv (premijera)

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:
h

LAZA LAZAREVIĆ
ŠVABICA
Režija ANA ĐORĐEVIĆ

Predstava koja je premijerno izvedena 15. marta 2009. godine na Sceni „Bojan Stupica“, nastala je na osnovu jedne od najlepših i najtužnijih pripovedaka srpskog realizma, Švabice Laze Lazarevića. To je priča iz prošlog veka o mladom Srbinu na studijama u dalekom, bogatom, učenom svetu, o tome kako je uspeo da pobedi stid i ponos kako bi bio srećan, o osećaju dužnosti prema porodici i sredini zbog kojih je tu sreću morao da odbaci, i o tome kako patrijarhalna sebičnost i patriotska uskogrudost drugih može čoveka dovesti do toga da izgubi slobodu, uguši ljubav i izneveri sebe.

Predstava Švabica je učestvovala na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Joakimfestu u Kragujevcu, Pozorišnom maratonu u Somboru, Borinim pozorišnim danima u Vranju i na Vršačkoj pozorišnoj jeseni.

Osvojila je Sterijinu nagradu za kostimografiju (Lana Cvijanović) i četiri nagrade na festivalu Vršačka pozorišna jesen: za najbolju predstavu, režiju (Ana Đorđević) i dve za glumu (Marija Vicković i Radovan Vujović). Radovan Vujović je za ulogu u ovoj predstavi dobio i nagradu fonda „Dara Čalenić“.

U predstavi igraju Radovan Vujović, Marija Vicković, Bojana Maljević, Milena Vasić/Anđelika Simić, Nebojša Milovanović i Bojan Lazarov.

Snimak emitujemo zahvaljujući ljubaznosti RTS-a koji je vlasnik prava.

Reprize su u petak 17. i subotu 18. aprila u 21h i u nedelju 19. aprila u 18h i 21h.