21. novembar 2021.

PREMIJERA PREDSTAVE
ZAGREB–BEOGRAD VIA SARAJEVO

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Večeras će na sceni „Ljuba Tadić” biti održana premijera predstave Zagreb–Beograd via Sarajevo Jelice Zupanc u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića.

U predstavi igraju Aleksej Bjelogrlić, Miodrag Dragičević, Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić. Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Gorčin Stojanović, kompozitor songova Anja Đorđević a za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

U drami Jelice Zupanc, u vozu od Zagreba do Beograda, pratimo zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početkom 1919, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi.

Predstavom ZagrebBeograd via Sarajevo Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić nagrađen Nobelovom nagradom za književnost (dodela je održana u Stokholmu 10. decembra 1961. godine u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije). Andrić je bio predsednik Pozorišnog saveta JDP-a od 1956. do 1965. godine.

Predstava je finansirana budžetskim sredstvima Grada Beograda uz sufinansiranje iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Sredstva Ministarstva dobijena su na konkursu iz oblasti Pozorištne umetnosti u 2021. godini.