29. septembar 2022.

PROBE PREDSTAVE VATRE NASTAVLJENE U BARSELONI

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Probe predstave Vatre, po motivima istoimenog dela Margerit Jursenar za koji je tekst napisala Marija Velasko, nastavljene su u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni. Predstavu režira Karma Portačeli. Predstava Vatre, zajednički projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Barselone, najavljena je na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovale direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović i glumice Sloboda Mićalović i Milena Vasić. Karma Portačeli, rediteljka predstave, jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone, najavila je novu sezonu u jednom od najznačajnijih teatara u Španiji i predstavila medijima koprodukciju sa JDP-om.

Probe su nastavljene sa delom ekipe iz Beograda u kojoj su Sloboda Mićalović i Milena Vasić a njima su se pridružili španski glumci Rosa Ranom i Žordi Kuljet. Pored njih u predstavi igraju i Nataša Tapušković, Nikola Rakočević, Iva Manojlović i Damjan Kecojević. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Žordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović. Tokom oktobra, ekipa predstave nastavlja rad u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine. Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Premijera predstave Vatre zakazana je za 2. februar 2023. godine. Do kraja sezone, predstava će gostovati u Valensiji, Barseloni (jul) a već na jesen potvrđeno je učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.