12. maj 2020.

UNOSNO MESTO premijerno onlajn na JDPtv u četvrtak, 14. maja u 21h

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:
h

JDPtv u četvrtak 14. maja u 21h premijerno emituje snimak predstave UNOSNO MESTO A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina youtube kanalu i sajtu jdp.rs. Reprize su u petak 15. i subotu 16. maja u 21h i u nedelju 17. maja u 18h i 21h.

A. N. OSTROVSKI
UNOSNO MESTO
REŽIJA: EGON SAVIN

Trajanje: 1h 55’

Unosno mesto premijerno je izvedeno na Sceni „LJuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta 7. marta 2014. godine. U predstavi igraju Nikola Rakočević, Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Branislav Lečić, Anđelika Simić, Jovana Gavrilović, Nebojša LJubišić, Srđan Timarov, Milena Živanović, Bogdan Diklić, Stefan Bundalo, Slobodan Tešić, Anđela Krvavac i Marko Ajvaz/Rade Stojiljković.

Komedija Unosno mesto odvija se u miljeu moćnih državnih činovnika i naglo obogaćenih moskovskih trgovaca. O njima Ostrovski kaže – oni nisu više neobrazovani kao što su bili njihovi očevi, naprotiv, imaju fine manire, lepu spoljašnjost, idu u Pariz na izložbe, piju šampanjac, čitaju francuske novine, prate evropsku modu, ali ništa od toga nije posledica prave produhovljenosti, već sredstvo za mimikriju. Pod tom privlačnom spoljašnošću krije se isti egoizam, surovost i samoljublje njihovih predaka. Oni su energični, spretni, sposobni da zarade, što je, zapravo, drugo ime za grabljivost. Oni su cinični, ponekad čak i pošteni, ali bez ikakve samilosti ili plemenitosti. NJihovo materijalno bogaćenje, koje je divlji kapitalizam omogućio korupcijom, stvara u njima „ludilo moći“.

U zajednici u kojoj korupcija postane društvenom normom, a kako se dodvoriti nadređenima – važnije od diplome, stvar je životnog opstanka obezbediti sebi unosno mesto.

Predstava Unosno mesto osvojila je dve nagrade „Ardalion”, za režiju i kostimografiju, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, izvedena je na Sterijinom pozorju u Novom Sadu gde su nagrađeni Srđan Timarov za glumačko ostvarenje i Lana Cvijanović za kostimografsko ostvarenje. Na Danima satire „Fadila Hadžića” u Zagrebu, za ulogu Felisate Gerasimovne Kukuškine nagrađena je Jelisaveta Sablić. Predstava Unosno mesto sa velikim uspehom je izvedena na festivalu „Ostrovski u kući Ostrovskog“ koji se održava u teatru „Mali“ u Moskvi a učestvovala je i na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu.

Predstavu emitujemo zahvaljujući ljubaznosti RTS-a koji je vlasnik prava.