LP Duo u 13. Evropskoj noći istraživača

Beyond Quantum Music – besplatan koncert za dva hibridna klavira i sintisajzere

„Elegancija klasike, sloboda džeza i snaga rokenrola“
Carnegie Hal, New York

„Brilijantno, Moćno, Inteligentno“
WFMT Radio Chicago

LP Duo će u okviru 13. Evropske noći istraživača, 3. oktobra (20 časova), u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, premijerno predstaviti nove originalne autorske kompozicije, nastale u okviru umetničko-naučnog projekta Beyond Quantum Music.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović su tokom rezidencijalnog boravka na Tehničkom univerzitetu u Delftu (Holandija) imali priliku da sarađuju sa najistaknutijim kvantnim fizičarima i mirkobiolozima iz celog sveta, uključujući i naučnike sa univerziteta u Oksfordu i Kopenhagenu. Zvuke kvantnih kompjutera, pomeranja atoma i genetskog koda pod plaštom njihovog već prepoznatljivog muzičkog jezika, LP Duo će izvesti na inovativnim instrumentima – Duality hibridnim klavirima. Reč je o projektu koji su Sonja i Andrija razvijali u okviru svoje istoimene kompanije, u saradnji sa inženjerima ugledne američke firme HTEC a uz podršku Fonda za inovacionu delatnost.

Nakon koncerta u Novom Sadu (Kaleidoskop kulture), Ars Electronica festivalu u Lincu i institutu Medils u Splitu, LP Duo će projekat predstaviti u okviru 13. Evropske noći istraživača, 3. oktobra u 20 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Koncert je poklon beogradskoj publici, a svi zainteresovani za besplatne karte mogu da se prijave putem mejla office.preventer@gmail.com. Ovaj kompletan audio-vizuelni događaj deo je saradnje LP Dua i vizuelnog umetnika koji nastupa pod imenom Izvanredni Bob.

Projekat Beyond Quantum Music, je produžetak pionirskog evropskog projekta Quantum Music, započetog 2015. godine sa idejom istraživanja zvuka i muzike kvantnog sveta kroz dijalog i eksperimente muzičara, kvantnih fizičara i elektroinženjera. Nosilac projekta je Muzikološki Institut SANU (Beograd), partneri su festival Ars Electronica (Linc), institut Medils (Split), i Duality (Beograd). Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa, EU i Ministarstva kulture Republike Srbije.

link za slušanje novog albuma: lpduo.lnk.to/DeadSea

„Imali smo tu čast da nastupimo na tako velikom festivalu kakav je Ars Electronica (Linc), u najboljem terminu, odmah nakon dodele nagrade za životno delo predivnoj Lori Anderson“, izjavio je LP Duo. Ona je sa sobom donela veliku umetnost i deo nekog drugog sveta. Od nje smo učili besprekornost, skromnost i posvećenost. Koncertu LP Dua je prisustvovao veliki broj ljudi, posebno mlađe generacije, a reakcije su bile vrlo emotivne.“

LP Duo su u prethodne dve godine bili izuzetno inspirisani pa je nedavno objavljen i njihov novi album Dead Sea u izdanju najveće svetske izdavačke kuće za klasičnu muzike, Universal Music, čiji su Sonja i Andrija ekskluzivni artisti. Nakon albuma Duality (2019) i spajanja naizgled nespojivih svetova, Dead Sea je album koji nastaje i komunicira kroz dodir sa najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama. Neke od ovih kompozicija publika če takođe premijerno moći da čuje na koncertu u JDP-u.

„Putnici pokušavaju da se vrate u tačku polaska, ali shvataju da je to nemoguće jer ih je samo putovanje već promenilo“, navodi LP Duo, opisujući album Dead Sea.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2022“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Projekat ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša  i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu nocistrazivaca.rs.

: