29. mart 2020.

Predstava HADERSFILD večeras u 21h na JDPtv

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:
h

Jedna od najdugovečnijih predstava JDP-a Hadersfild Uglješe Šajtinca u režiji Aleks Čizholm premijerno je izvedena 26. februara 2005. godine, a njena radnja događa se u malom vojvođanskom gradu, čiju monotoniju prekida dolazak Igora, koji već godinama živi u Hadersfildu, odnosno od početka nemirnih 90-ih. Predstava postavlja pitanje u kojoj meri je izbor otići ili ostati odredio sudbinu i životnu filozofiju svakog od likova, koje tumače Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Damjan Kecojević, Tijana Mladenović/Suzana Lukić i Josif Tatić (kasnije ga je zamenio Miša Janketić).

Predstava Hadersfild osvojila je brojne nagrade i gostovala u većim gradovima u zemlji i regionu (Rijeci, Kopru, Tuzli, Ljubljani, Zagrebu, Brčkom). Produkcija predstave Hadersfild ostvarena je u saradnji sa British Council-om.

Aleks Čizholm je Šajtinčev komad, inače, postavila pre Beograda, u maju 2004. godine, u Vest Jorkšir Plejhausu u Lidsu, u prevodu Duške Radosavljević i adaptaciji Krisa Torpa. Prvi put je na profesionalnoj pozorišnoj sceni u Velikoj Britaniji igran komad pisca iz Srbije, a predstava je od kritičara uglednog “Obzervera” dobila čak četiri od pet mogućih zvezdica.

Među mnogobrojnim nagradama predstave Hadersfild su tri Sterijine nagrade, Uglješi Šajtincu za najbolju novu dramu, Nebojši Glogovcu i Goranu Šušljiku za glumu, Nagrada “Ardalion” za najbolju predstavu na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu 2005. godine, kao i za najbolju scenografiju (Marija Kalabić), najbolju mušku ulogu (Nebojša Glogovac) i najbolju epizodnu ulogu (Josif Tatić). Glogovac je dobio i nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije “Miloš Žutić”. JDP je dobilo i nagradu za najbolju predstavu na Pozorišnom festivalu u Mladenovcu, Gran pri 24. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, na kojima je ponovo nagrađen i Glogovac. Takođe, na X Teatar festu u Doboju Hadersfild je proglašen najboljom predstavom, a Glogovac najboljim glumcem.

Predstavi Hadersfild pripala je i nagrada za najbolju predstavu na Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci, na kojem je Šajtinac dobio nagradu “Kočićeva knjiga” za najbolji dramski tekst, a Glogovac statuetu “David Štrbac” za najbolje glumačko ostvarenje.

Predstava Hadersfild je poslednji put izvedena 28. maja 2016. godine .