21. novembar 2019.

PREDSTAVA LORENCAČO NA FESTIVALU U KLUŽU

PROČITAJTE VIŠE
Podeli:

Predstava Lorencačo Alfreda de Misea u režiji Borisa Liješevića biće izvedena na 18. Internacionalnom teatarskom festivalu u Klužu u Rumuniji u petak 22. novembra.

Festival koji organizuje Unija teatara Evrope ove godine se održava od 19. do 30. novembra. U toku festivala biće održan i sastanak članica najznačajnije evropske teatarske organizacije u kojoj je Jugoslovensko dramsko pozorište od 2006. godine.

Lorencačo je dobitnik Ardaliona za najbolju predstavu na 24. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu. Za uloge u ovoj predstavi nagrađeni su Milan Marić, Ardalionom za najbolju mušku ulogu, i Miodrag  Dragičević Ardalionom za najboljeg mladog glumca. Dragičević je dobio i nagradu Politike „Avdo Mujčinović“. Kako je navedeno u obrazloženju žirija festivala: “Predstava Lorencačo uzbudljivo i promišljeno transponuje romantičarsko vrijeme pisca dramskog teksta iz konteksta renesasnog zanosa u koje je radnja smeštena u konfuziju i neuralgiju savremenog doba. Na taj način hrabro vodi dijalog sa publikom u kome civilizacijska pitanja nesporno ističu da ideja progresa počiva na ideji plemenitosti duha.”